Die Strømbloque Phantasieën

“Hello I’m a weird guy, but I’m far ahead of my time.” (David Hasselhoff)“Wir werden euch einen Zyklus schauerlicher Lieder vorsingen. Wir sind begierig zu sehen, was ihr dazu sagt. Sie haben uns mehr angegriffen, als dies bei anderen der Fall war. Uns gefallen diese Lieder mehr als alle, und sie werden euch auch noch gefallen”. Coolhaven (naar Frans Schubert)

De ‘Strømblocque Phantasiën’ is een liederencyclus met als inspiratiebron Die Winterreise van Franz Schubert en Wilhelm Müller. Onderwerp van de cyclus is een hedendaagse ver- sie van de Schubertiaanse romantiek: de innerlijke strijd van de mens met de natuur, zijn natuur en zichzelf.

Als leitmotiv van de cyclus kan dit vertaald worden naar het geworstel met techniek en kennis (is sla nu wel of niet goed voor je? / waarom krijg ik nu geen verbinding met het net?) van de moderne mens, met als niet onbelangrijk achterliggend thema de drang naar eenvoud, duidelijkheid en veiligheid en vrijheid waarover maar moeilijk een consensus te bereiken valt.

De teksten zijn gedestilleerd uit het levensverhaal van David Hasselhoff, de acteur en rockstar – vooral in Oostenrijk oogst hij veel succes – die beroemd werd door het onderhouden van een intieme relatie met zijn auto ‘K.I.T.T.’, en het veelvuldig ‘Ins Blaue Hinein’ staren tijdens zijn werkzaamheden voor ‘Baywatch’. De teksten, die in principe voor een groot publiek zijn geschreven hebben opvallend genoeg, wanneer een aantal losse zinnen wordt geisoleerd, een diepgang die doet denken aan Grieks pathos van het zui- verste soort en behandelen vrijwel alle onderwerpen waar de hedendaagse mensch zich druk over (kan) maken. De teksten kunnen worden geïnterpreteerd als ‘modernistische romantiek’ dwz.: het geloof in de maakbaarheid van de wereld. De taal waarin de cyclus wordt gezongen is natuurlijk Duits, de taal van de techniek, de Weltschmerz en Goethe (uiteraard met boventitels).

‘I wish they all could be california girls’ (B. Wilson)

Kind von der Traurigkeit –

 

Coolhaven’s Strømblocque Phantasiën zijn uiteindelijk meervoudig gepubliceerd; als podiumstuk op verschillende plekken (oa. het Crossing Border festival in Den Haag, Club Transmediale in Berlijn en November Music in Den Bosch) met een uitgebreide cast (Mariska Simons en Martijn van Boven, plus een drietal jonge sexy dansers), als hoorspel, geproduceerd door de Worm Sound Studio en uitgezonden bij de VPRO en ook nog als CD op het eenmalige Taple Records.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s